Líra & Dráma

Bosszú

Garay Zsuzsanna

Bosszú

Kritikák:

05.12.2010Könyvajánló - Bosszú

http://olvasok.blintdesign.hu

Meg kell valljam, elég szkeptikusan vettem a kezembe a könyvet a magyar szerző miatt. Igen, ez gáz, tudom, de van oka.Ha leülünk a tv elé és elkezdjük végigkattintgatni az összes csatornát, és csak egy-egy pillanatra állunk meg – csak annyira, hogy bejöjjön a jel, csak annyira, hogy az agyunk fel tudjon fogni egy képkockát –, és utána megkérdeznék, hogy volt-e a látott műsorok között magyar film, akkor nem csak az igen/nem válasz helyessége lenne a biztos, de még azt is meg tudnánk mondani, hogy mennyivel találkoztunk. Ennek az az oka, hogy a magyar filmeknek van egyfajta olyan „kopottsága” ami azonnal felismerhető. Most filmekről beszélek, de ez ugyanígy felfedezhető a könyveknél is. Érezni lehet Szabó Magdánál, de – hogy a legképtelenebb párosítást hozzam – ugyanígy Fejős Évánál is. Biztos vagyok benne, hogy ha egy magyar regényből kitépnénk véletlenszerűen egy oldalt, és mellé tépnénk 49 külföldi könyvből származó lapot is, akkor is mindenki ki tudná szúrni, hogy melyik az az egy. Hogy miért van ez így, miért ragaszkodnak hozzá alkotóink nem tudom. Biztos, hogy nem génkódolásról van szó, mert Gaál úrnak sikerült – szerintem egyedül – kiszabadulnia ezen ismertetőjegy szorításából.Ezek után nyilvánvaló, hogy Garay kisasszony (asszony???) is a népesebb tábort képviseli, de… a Bosszú egy része tökéletesen feledtetni tudta fentiek miatti csalódottságomat. Konkrétan megnevezve: a regény vége. Fantasztikus volt a befejezés. Mondhatni ennél tökéletesebbet nem lehetett volna kitalálni. Ettől lett ez a történet jó.

15.05.2010Könyvajánló - Bosszú

http://olvasoszoba.blogspot.com

Dániel és Irén író édesapja egy váratlan pillanatban meghal. Mivel gazdag és sikeres szerző volt, így joggal számíthatott a két testvér arra, hogy az édesapjuk minden vagyonát rájuk hagyja. Ám az édesapa mindezt másképp gondolta, mivel egy olyan nőre hagyta az összes pénzét, akinek a kilétét senki sem ismeri. Így Dániel úgy dönt, hogy felkutatja a nőt és édesapja titkát. A kérdés már csak az, hogy Dániel felkészült-e arra, hogy megismerje édesapja múltját?

Garay Zsuzsanna felzárkózott azok közé az írók közé, akiknek a könyveit gondolkodás nélkül be kell szereznem, mivel tudom hogy nem fogok bennük csalódni. Most is nagy reményekkel vágtam bele a Bosszú című regényébe, de bevallom őszintén nekem egy pici csalódást okozott. Maga a történet remekül halad előre, ugyanis apránként kapunk egy-egy morzsát, hogy rá se jöjjünk mi fog kikerekedni az egészből, egészen a történet legvégéig. Sokáig nem is értettem mi miért történik, össze-vissza kombináltam hátha rájövök a titok nyitjára, nyomoztam mint egy Sherlock Holmes, de csak tippelgetni tudtam. Aztán egy nagy csattanóval a végén minden kérdésünkre megkapjuk a választ az utolsó fejezetben.

Ám és itt jön egy nagy DE! Mindezek mellett nekem hiányoztak a szerző szebbnél szebb gondolatai, mint ahogy a Találkozások című regényben előfordultak. Én ezeket a hasonlatokat, gondolatokat szeretem a műveiben és ebben a regényében ezek most hiányoztak számomra. Valószínűleg most inkább a történet felvezetésére fókuszált, ami valóban jól sikerült. :) De azért nekem hiányzik a korábban megismert igazi Garay stílus.

A történet egyszerű, hiszen a főszeplő Dániel és Irén egy ismeretlen nő után kutat, csupán egy nevet tudnak. Nem tudják hol él, mit csinál, és egyáltalán az apa miért döntött úgy ahogy. A kutatás során egyéb titkok is felszínre kerülnek, amikre nem biztos hogy fel voltak készülve, de így legalább közelebb kerülnek az apjukhoz. Olyan kérdésekre is megkapják a választ, amiket eddig nem tudtak vagy nem értettek. Dániel minden pillanatát a kutatásnak szenteli, de vajon mi vezérli? Tényleg az apját és a titkos nőt akarja jobban megismerni, vagy csak egy szeletet szeretne ő is a vagyonból?

Összességében megint egy olyan könyvet olvashatunk a szerző tollából, ami életszerű és elgondolkodtató, ajánlom minden kedves olvasómnak. :)

U.I.: Azt halkan megjegyzem, hogy szegény Dánielt folyamatosan "Deniel"-nek olvastam. Ne kérdezzétek miért. :D

A könyvért köszönet a novum pro Kiadónak!

Értékelés: 5/4

26.04.2011Garay Zsuzsanna: Bosszú

Dora - www.hubbuolvas.blogspot.com

Garay Zsuzsanna a kedvenceim közé tartozik most már. Múltkor a Találkozásokkal már belopta magát a szívembe, de ez a könyve is teljesen bejött. Rövid kis könyv ez is, és olyan Anna Gavaldás érzésem van :) Nem egyforma a stílusuk, de valahogy mégis olyan dolgokat ragad meg, amiket annyira jó, hogy papírra vet. Mindig furcsállom, ha valakinek ez nem jön be, pedig biztosan akadnak. 
A Bosszú főszereplője Dániel, aki az apja temetése után végigkíséri apja életútját. Az apja író volt, híres író. De hogyan élt, miként alkotott? És miért úgy végrendelkezett ahogy? 
Nekem nagyon furcsa volt némely emberek hozzáállása az íráshoz. Egyszerűen nem értem, hogy miért bántó az, ha egy író valakiről egy mozdulatot, egy nézést, egy hajszínt, vagy bármit megörökít. Mi a rossz abban, ha azt a tulajdonságot egy szereplőre illeszti, egy kitalált történet kitalált szereplőjére. Honnan kéne mégis vennie egy írónak a gondolatokat? Hát persze hogy a környezetéből elsősorban. Ott látja a száz és százféle embert, viselkedést, gondolatmódot. Az miért baj, hogy valakiből valami elgondolkoztatta, és kitalált figurát ruházott esetleg fel vele? Szerintem pont ez az írás lényeg. Valakiből megragadsz valamit, amiből azt mondod, hogy áhá, milyen jó sztori lenne ebből ha lenne egy x akinek van egy ilyen tulajdonsága is. Ez miért lopás? Vagy miért fáj? Vagy miért beperlendő?
A történet nagyon stílusosan megformált. Nagyon tetszik ahogy váltakoznak a párbeszédek, levelek, visszaemlékezések. Csodás, egyszerűen csodás. És végig vártam hol a bosszú? És aztán megkérdezném, "Megérte?" De ilyenek vagyunk emberek. Képesek vagyunk szép nagy baklövéseket elkövetni. Csak azért mert azt hisszük valami jár nekünk. Szeretettel ajánlom mindenkinek. Még két könyvet találtam az írónőtől, meg kell azokat is szereznem!
A borító tetszik!

26.07.2012Bosszú

http://worldwithbooks.comule.com/?p=799

Nádorfalvi Ádám, a híres író, egy betegség következtében elhunyt, vagyonának nagyobb részét pedig egy ismeretlen nőre hagyta. Fia Dániel, nyomozni kezd, vajon ki lehet ez a rejtélyes nő. Kideríti, hogy ő egy házvezetőnő-féleség volt az apjánál. Felkutatja, találkoznak, beszélgetnek, de nem sok mindent tud kiszedni a lányból. Egyre jobban beleszeret, a lány is belé, mikor is fény derül egy titokra, ami megváltoztatja a kapcsolatukat. Legalábbis Dániel így gondolja. Azonban több titok lappang a történetben, mint azt gondolnánk, és a fő indíték a bosszú.

Nagy-nagy félelemmel vettem kezembe egy újabb Novumos könyvet, hála az eddigi tapasztalataimnak, és a végére kellemesen csalódtam. Végre egy író, aki úgy adta ki a könyvét, hogy tud is valamit! Igaz, a könyv rövid, kevés a karakterizálás, az érzelmek sincsenek nagyon megjelenítve, viszont a cselekmény annyira jó, hogy az elfeledteti a többit.

A végére nem számítottam. Na jó, ezzel hazudnék, hála ugyanis a címnek, voltak hasonló ötleteim. De teljesen biztos voltam abban, hogy Dániel és Petra – az örökösnő – össze fognak jönni. Ebben félig-meddig igazam volt, de nem jöttek össze. Sebaj.

Az egyetlen dolog, ami hiányzott, az az érzelmi leírás volt. Sok volt a vakvágány, a sima, gyors vacsik, de nem sokat tudok írni róla. Hisz egyszerűen csak élveztem. És hát ez a lényege a könyvnek, nem igaz?

Formátum: 13,5 x 21,5 cm
Oldalszám: 152
ISBN: 978-963-9916-62-3
Megjelenés időpontja: 2010-03-23
Átlagértékelés : 5
 3.290 Ft

Nyár-tipp