1997. július 1. jelentette a startlövést a mai novum publishing gmbh-nak. Akkor döntött úgy Ing. Wolfgang Bader, hogy vállalkozóként kiadóknak szolgáltatásokat nyújt könyv-layoutok létrehozása területén. A "zirkumflex" nevet viselő egyéni vállalkozás alapkövét a Bader család lakóházának pincéjében tette le. Már a kezdetektől tetterős támogatót tudhatott maga mellett, Sabinét, jövőbeni feleségét.

Az "Edition Tau" kiadónál végzett számítógép-, és layoutspecialista tevékenysége során Wolfgang Bader kiterjedt tapasztalatokat gyűjtött, melyeket saját szolgáltatásaira is sikeresen átültetve, gyorsan megtudott győzni neves kiadókat képességeiről. Így egy Offset nyomófilm-levilágító berendezés beszerzése hamarosan szükségessé vált. Eljött az ideje az első átépítésnek, terjeszkedésnek, mert a helyiségek a kis vállalkozás követelményeinek már szűkösnek bizonyultak. Először a ház terasza került átépítésre, hogy több hely legyen a technikai berendezéseknek.

Nemsokára, a folytonosan növekvő megbízások miatt, a dolgozók számát is növelni kellett. Az első alkalmazott felvételre került. Ma a vállalkozás, kereken 40 munkatársával fontos munkaadónak számít, az amúgy strukturálisan gyenge régióban.


Nem sokkal a "zirkumflex" megalapítása után, a megbízások összetételének megváltozása előkészítette az első lépéseket a mai vállalkozás irányába. Magánszemélyek kéziratokat küldtek be és kifejezésre juttatták kívánságukat, hogy layout készüljön belőlük. Miután megnövekedtek az ilyen jellegű megbízások, Wolfgang és Sabine Bader megkezdték kiadói tevékenységüket Ąpetit Verlag könyvkiadó néven, melynek persze kicsinek és kitűnőnek kellett lennie. Már 2000 tavaszán bemutatták első teljes kiadói programjukat. Aztán a "kis kiadó" fejlődése lépésről-lépésre történt: a könyvkiadáshoz gépek kellettek, új dolgozók felvétele vált szükségessé – és a kiadó neve is megváltozott.

A vállalkozás 2001. január 1-jén új névvel indult: megszületett a novum Verlag. A sikeres könyvkiadónak több helyre volt szüksége; helyre, amelyet egy családi ház helyiségei már nem biztosíthattak. Így 2002-ben Wolfgang és Sabine Bader átköltözött egy új magánházba, hogy a vállalkozásnak nagyobb tere legyen. A szerzők igényeinek módosulásai magukkal hozták a kínálati palettának, valamint a cég struktúrájának állandó változását, hogy ki tudják elégíteni a szerzői igényeket. Az ehhez köthető, folyamatosan újabb munkatársak alkalmazásának köszönhetően, a helyiségek ismét kicsinek bizonyultak. Ezért a vállalkozó házaspár egy kereken 30 éves uradalmi házat vásárolt, ahova a felújítás után 2006-ban a cég székhelyét áthelyezték. Ettől kezdve a kiadó alig összehasonlítható módon fejlődik és számos gazdasági díj kitüntetettje. A vállalkozás a német nyelvterületen ma már piacvezetőnek számít a szerzői költség-hozzájárulással működő könyvkiadó cégek között.