Utazás a dínók szigetére

Utazás a dínók szigetére

Szűcs LucaFormátum: 13,5*21,5
Oldalszám: 54
ISBN: 9783991070962
Megjelenés időpontja: 2020-12-28
Korosztályokat összehozó témát, a dinoszauruszokat bemutató könyv érdekes információkkal, kedves történettel, illusztrációkkal és kreatív feladatokkal.
Sziasztok!

Huba vagyok a Hungarosaurus. Családommal a késő krétakori Magyarországon élünk. Hallottál már rólunk? Nem? Hát tarts velem és barátaimmal egy krétakori kirándulásra a múltba, ahol megismerheted hazánk páratlan dinóvilágát.

Kalandra fel!Éghajlat

Mielőtt bemutatnám dinó barátaimat, nézzük meg, hol is éltünk. Magyarország éghajlata a mezozoikum idején merőben más volt, mint amit ma ismerünk. Javarészt tenger borította, és csak itt-ott emelkedtek kisebb-nagyobb szigetek. E szigeteket buja ártéri szubtrópusi galériaerdő borította, különleges növényvilággal.

Barátaimmal hatalmas araukária fenyők és csavarpálmák árnyékában hűsölhettünk. Ezen kívül még tulipánfa-félék is nőttek, valamint igen különleges lián- es cserjefélék. Kedvenc csemegémből, a páfrányokból is rengeteget lehetett találni annak idejen. Tudjatok, mi az a növény, ami még nem nőtt a kréta korban? Ezek a fűfélék. Bizony, ezek csak később fejlődtek ki.

„A páfrányokat könnyű felismerni csavaros leveleikről. Szeretnek a fák hűs árnyékában növekedni. Legközelebb, ha erdőben jársz, nézz körül a földön, biztosan találsz.”

„Araukária fenyővel még ma is találkozhatunk. Chilében hatalmas erdőségeket alkotnak. Itt igazán úgy érezhetjük magunkat, mintha a dinoszauruszok korában járnánk…”

„A tulipánfa-félék legismertebb képviselője a magnólia, mely
kedvelt dísznövény.
Tavasszal szemet kápráztató virágaival ékesíti kertünket.”A VULKÁNÜNNEP

A mai nap igazán izgalmas kalandokat tartogat Huba és a családja számára. Ugyanis ma van a vulkánünnep. Ez az év legrövidebb napja, egyben az év leghosszabb éjszakája. Ezen a napon a dinók szigetének lakói ellátogatnak a vén vulkánhoz, ami évente csak egyszer, ezen a napon tör ki. A dinók ilyenkor pikniket tartanak és örülnek, hogy rég nem látott barátaikkal találkozhatnak.
– Anya, leszaladok a folyóhoz, szólok Bellának, a bauxitornisnak, hátha velünk tartana – mondta Huba.
– Rendben, drágám, de siessetek vissza, mindjárt indulunk. Ugye nem szeretnéd lekésni a vulkánünnepet? – válaszolta Huba anyukája.
Huba egy igen kicsi, de annál különlegesebb dinoszaurusz volt. Ő volt a legelső, Iharkúton megtalált dinoszauruszok egyike. Tudományos nevének jelentése: „magyarországi gyík”. Négy lábon járt, és testét több száz, különböző méretű pácélelem védte a ragadozók ellen.
– Ha felnövök, hosszom elérheti a 4 métert, súlyom pedig 650 kilógramm is lehet. Kitaláltátok már, milyen dino vagyok? Bizony, egy páncélos dinoszaurusz. Ugyan szerényebb, filigránabb méretekkel rendelkezem, mint a méltán híres Ankylosaurus, de a kis testméretnek is megvan ám az előnye… Sokkal fürgébb vagyok, mint nagyobb testű rokonaim.
Huba nagyon sietett, hogy megtalálhassa Belláékat. Bella, a Bauxitornis egy tulipánfán lakott a folyóparton. Ölyv nagyságú testét toll borította. Egyfajta hiányzó láncszem a mai madarak és dinoszauruszok között. Mert a dinók nem haltak ám ki mind. Leközelebbi élő leszármazottjaik a mai madarak (de ez már egy másik történet…).
– Bella, Bella, siess gyorsan, lekéssük a vulkánünnepet! – kiáltotta Huba.
– Sietek, de Márta és Aladár még nem értek ide. Páfrányleveleket gyűjtenek a vulkán-napi piknikre. Várjuk meg őket is! – felelte Bella.
Eközben nagy csobbanást hallottak a folyóból. Panna, a Pannoniasaurus bukkant ki a habok közül. Panna egy Mosasauridae. Bizony, ő sem dinoszaurusz, hanem egy vízi életmódhoz alkalmazkodott hüllő volt.
Négy végtagja, uszonyszerű farka oldalirányban lapított, mely szintén az úszást segítette. 6 méteres testhosszával igazi csúcsragadozó.
– Sziasztok! Hallottam, hogy ti is a vulkánünnepre készültök. Mi most indulunk – köszöntötte őket Panna.
– Hogy fogtok eljutni? Hiszen a vén vulkán innen nagyon messze van, ti pedig itt laktok a folyóban – kérdezte Huba.
– A folyón felfelé úszva egyenest a vulkánhoz jutunk, igy mi sem fogunk lemaradni a nagy ünnepről. De most sietek, mert hallom, hogy anyukám hív. Jó utat! Találkozunk a vén vulkánnál! – köszönt el barátaitól Panna.

„Az iharkúti dinoszauruszok az úgynevezett szigethatásnak köszönhetően kisebb testűek voltak, mint a rokon fajok.”

„Az iharkúti lelőhely azon kevesek közé tartozik Európában, ahol töredékes, de annál fontosabb madárleleteket találtak a paleontológusok.”

test
Könyvértékelés:
*Kötelező mezők