Adatvédelmi szabályok

Rendkívül fontos számunkra a személyes adatok védelme. Szeretnénk, ha tisztában lenne azzal, hogy mely adatait mikor, milyen célból használunk fel. Személyes adatait kizárólag a törvényi előírásoknak, adatvédelmi rendeletnek (röviden: GDPR), az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvénynek megfelelően kerülnek feldolgozásra. Az adatfeldolgozást érintő legfontosabb részletekről az alábbiakban tájékozódhat.

Tekintettel arra, hogy honlapunk folyamatosan fejlődik, és a technológia is állandó változáson megy keresztül, előfordulhat időről-időre, hogy adatvédelmi rendelkezéseink is módosulnak. Ebből kifolyólag javasoljuk a szabályozásainkra vonatkozó pontok bizonyos időközönként történő újbóli átolvasását.

1. A feldolgozásért felelős neve és címe
Az adatvédelmi alaprendeletnek, az Európai Unió más tagállamaiban is érvényben lévő törvényeknek, valamint az egyéb az adatvédelmi törvényeknek az értelmében az adatfeldolgozás felelőse:

novum publishing
Budapest EMKE
1072 Budapest
Rákóczi út 42.
Telefon: +36 1 327 42 88
E-mail: kiado@novumpublishing.hu
Honlap: www.novumpublishing.hu

2. Cookie-k
A cookie-k (sütik) olyan apró fájlok, amelyek lehetővé teszik, hogy az erre a honlapra látogató számítógépén bizonyos, a felhasználóra vonatkozó információk tárolásra kerüljenek a honlapunkat történő megtekintése során. A cookie-k segítenek meghatározni weboldalunk használatának gyakoriságát, a felhasználóinak számát, illetve ezek alapján tudjuk ajánlatainkat kényelmesen és hatásosan az Ön igényeire szabva megalkotni. Használunk egyrészt időszakos cookie-kat, amelyek kizárólag a weboldalunk használatának időtartamára vonatkozik, másrészt pedig olyan állandókat, amelyek a visszatérő látogatókra vonatkozóan információkat tárolnak. A cookie-k használatának célja a felhasználó optimális irányításának kialakítása, illetve a visszatérő látogatók felismerése és részükre egy vonzóbb weboldal és értékes tartalmak bemutatása. Az állandó cookie-kra vonatkozó tartalom egy egyedi azonosítószámra korlátozódik. A név, az IP cím nem kerül elmentésre. A felhasználó azonosítására a cookie-k önmagukban nem képesek. Ön a böngészőjében letilthatja a cookie-kat, korlátozhatja azokat bizonyos webhelyek esetén, vagy beállíthatja böngészőjében (Chrome, IE, Firefox, tb), hogy értesítsék Önt, amikor egy cookie küldésre kerül. A cookie-kat bármikor törölheti számítógépének merevlemezéről. Fontos megjegyezni, hogy a számítógép merevlemezén tárolt cookie-k törlése esetén egyes honlapok helytelen működését, nem megfelelő megjelenítését okozhatja.

3. SSL illetve TLS-titkosítás
Ez a weboldal biztonsági okokból, valamint a bizalmas tartalmak cseréjének védelme érdekében, amelyek lehetnek például a megrendelések vagy ajánlatkérések, amelyeket Ön a weboldal üzemeltetője felé elküld, egy úgynevezett SSL-, illetve TLS-titkosítási protokollal rendelkezik. Egy titkosított kapcsolat meglétét Ön úgy ismerheti fel, ha az internet böngészőjének címsorában a “http://” kezdetű sor “https://”-re változik, illetve ha a lakat szimbólum megjelenik a böngészősávban.
Amennyiben az SSL-, illetve TSL-titkosítás aktiválva van, az Ön által hozzánk küldött adatokat harmadik fél nem tudja olvasni.

4. Kapcsolattartás a weboldalon keresztül
Az olyan személyes adatok, amelyeket ezen a weboldalon keresztül elektronikus formában a rendelkezésünkre bocsát, mint például név, e-mail cím, cím vagy egyéb személyes adatok, általunk kizárólag a mindenkor megadott célhoz kerülnek felhasználásra, biztonságosan őrizzük és nem kerülnek harmadik fél részére továbbításra. A szolgáltató átveszi és automatikusan tárolja az információkat a webszerverén, ezek lehtnek mint a használt böngésző, operációs rendszer, IP cím, az oldal lekérésének az időpontja, stb.
Ezekhez az adatokhoz a további adatforrás ellenőrzése nélkül nem férhet hozzá konkrét személy, ezeket az adatokat egészen addig nem értékeljük ki, amíg a honlapunk jogellenes használatára nem kerül sor.

Számos technikai és szervezeti intézkedést hoztunk létre, hogy egy, a lehetőség szerint, hiánytalanul működő védelmet biztosítsunk az ezen a honlapon keresztül megadott, feldolgozandó személyes adatok védelme érdekében. Ugyanakkor előfordulhatnak olyan internetalapú adatátvitelek, amelyek során alapvető biztonsági rés keletkezik, így aztán teljes biztonságot nem lehet szavatolni. Ebből kifolyólag mindenki számára biztosított, hogy személyes adatait egyéb módon is, akár telefonon keresztül, adja meg.

5. Kommentári funkció
Amennyiben a honlaplátogató kitölt egy űrlapot vagy valamit kommentál, a megadott adatok és az IP címe mentésre kerül. Biztonsági okokból kerül erre sor, amennyiben valaki jogellenes tartalmat fogalmaz meg (sértések, szélsőséges jobb-, vagy baloldali propaganda, gyűlöletkeltés, stb.). Ilyen esetekben fontos az író személyazonosságának ismerete.

6. Google Font (betűtípusok) alkalmazása
A Google Inc. (1600 Amphitheatre Parkway Mountain View, CA 94043, USA) cég Google Font betűkészleteit alkalmazzuk honlapunkon. A Google Font alkalmazása hitelesítés nélkül is eredményes, és nem kerülnek cookie-k továbbításra a Google Fonts API részére. Amennyiben rendelkezik Google fiókkal, semmilyen Google felhasználó adat nem kerül továbbításra a Google Fontok használata során. Google csupán a CSS (Cascading Style Sheets) használatát, az alkalmazott betűtípust rögzíti és menti biztonsággal az ezzel kapcsolatos adatot. A Google Font szolgáltatással kapcsolatosan bővebben a developers.google.com/fonts/faq oldalon olvashat.
A Google által nyilvántartott és feldolgozásra kerülő adatokkal kapcsolatban részletesebben a https://www.google.com/intl/de/policies/privacy oldalon tájékozódhat.

7. Google Analytics
Ez a honlap a Google Analytics, a Google Inc. (továbbiakban Google) webelemző-szolgáltatás funkcióit használja. A Google Analytics úgynevezett cookie-kat használ. Ezek az Ön számítógépén tárolt szöveges fájlok, amelyek lehetővé teszik a honlap Ön általi használatának elemzését. A weboldal használatával kapcsolatosan a cookie-k által létrehozott információk általában az USA-ban található egyik Google szerverre kerülnek továbbításra és ott tárolásra. Az IP cím anonimizálás funkció aktiválása esetén, a Google lerövidíti az Ön IP címét az Európai Unió tagállamainak vagy az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részesülő más országok területén. Csak kivételes esetekben kerül a teljes IP cím továbbításra az USA-ban található szerverre, ahol azt lerövidítik. A jelen honlap üzemeltetőjének megbízásából a Google felhasználja ezeket az információkat a weboldal használatának kiértékeléséhez, az internetes tevékenységre vonatkozó jelentések készítéséhez, valamint a honlap és az internethasználattal kapcsolatos szolgáltatások nyújtásához a honlap üzemeltetője számára. A Google Analytics keretében az Ön böngészőjéről továbbított IP cím nem kapcsolódik össze a Google más adataival.
A cookie-k tárolását a böngésző szoftverének megfelelő beállításával Ön is megakadályozhatja; azonban felhívjuk a szíves figyelmét arra, hogy ezzel gátolhatja a honlap egyes funkciónak a teljeskörű használatát. Ezen kívül megakadályozhatja a cookie-k által létrehozott, és a honlap használatára vonatkozó adatok (köztük az Ön IP címe) Google általi gyűjtését, valamint a Google által történő feldolgozását, amennyiben letölti és telepíti a következő hivatkozáson elérhető böngésző plugint: tools.google.com/dlpage/gaoptout
További információkat és a Google által alkalmazott és érvényben lévő adatvédelmi rendelkezéseket a következő oldalakon olvashatja el: https://policies.google.com/privacy illetve https://www.google.com/analytics/terms/hu.html. A Google Analyticsről részletesebben itt olvashat: https://marketingplatform.google.com/about/analytics/

8. Google AdWords Conversion Tracking
Ez a weboldal Google Conversion Tracking-et használ. A Google AdWords egy cookie-t helyez el az Ön számítógépén, amennyiben weboldalunkat egy Google hirdetésen keresztül érte el. Ezek a cookie-k 30 nap elteltével érvényességüket vesztik és nem gyűjtenek tovább információkat a látogatóról. Amennyiben a felhasználó az AdWords ügyfelének olyan webhelyét látogatja meg, ahol a cookie még nem járt le, a Google és az ügyfél képes lesz felismerni, hogy a felhasználó rákattintott a hirdetésre, és átirányításra került erre az oldalra. Valamennyi AdWords ügyfél más cookie-t kap. A cookie-kat eztáltal nem lehet nyomon követni az AdWords ügyfelek weboldalán. A konverziós cookie-k használatával összegyűjtött adatok felhasználásával konverziós statisztikákat lehet létrehozni olyan AdWords ügyfelek számára, akik a konverziókövetést választották. Az AdWords ügyfelek megkapják a hirdetésükre kattintó látogatók teljes számát, illetve azok számát is, akik átirányításra kerültek egy Conversion-Tracking-Tag felületre. A felhasználók személyes adataihoz azonban nem férnek hozzá. Amennyiben a látogató nem szeretne részt venni a nyomkövetési folyamatban, megtagadhatja a cookie beállítását is – például kikapcsolja a böngészőjének beállításánál a cookie-k automatikus elfogadását. A látogató konverziókövetéshez fűződő cookie-kat is kikapcsolhatja, ha a böngészőjében letiltja a „www.googleadservices.com” felületről érkező cookie-kat. A Google Conversion Tracking adatvédelmi tájékoztatóját részletesebben az alábbi oldalon tekintheti meg: https://policies.google.com/privacy

9. Facebook linkek
A honlapunkon külső oldalra mutató hivatkozások (linkek) találhatók, amelyek a Facebook közösségi médiafelületre vezetnek. Ezt a külső, internetes felületet kizárólag a Facebook Inc., 1601 S. California Ave, Palo Alto, CA 94304, USA (továbbiakban Facebook) üzemelteti. A hivatkozás során a Facebook logo látható.
A hivatkozásra való kattintással a Facebook pluginjai aktiválódnak, és a böngészője közvetlenül a Facebook szervereire csatlakozik. Amint Ön a honlapunk látogatása során a hivatkozást követi, és a személyes adataival bejelentkezik a Facebook oldalán, az információ, miszerint Ön meglátogatta honlapunkat, továbbításra kerül a Facebook számára. A honlap látogatását a Facebook az Ön profiljával azonosíthatja.
Ezek az adatok a Facebook részére továbbításra és ott mentésre kerülnek. Ezen információk továbbításának megakadályozása érdekében, a hivatkozásra való kattintás előtt jelentkezzen ki a Facebook fiókjából. A Facebookhoz tartozó különböző funkciók, mint például a felhasználói adatok és információk továbbítása, a honlapunk meglátogatásával nem aktiválódnak, csak abban az esetben, ha a megfelelő hivatkozásra kattint.
További részletes tájékoztatót az adatgyűjtés céljáról és kiterjesztéséről, valamint az adatok feldolgozosáról, és az e tekintetben fennálló, a magántulajdon védelmét érintő jogokról az alábbi felületen talál: https://hu-hu.facebook.com/privacy/explanation

10. Facebook Remarketing/Retargeting/Pixel
Honlapunk Facebook remarketing-címkékkel rendelkezik, amelyek a 1601 South California Avenue, Palo Alto, CA 94304, USA-ban találhatók. Amikor a felhasználó megtekinti a honlapunkat, a remarketing-címkék közvetlen kapcsolatot létesítenek az Ön böngészője és a Facebook szervere között. Ennek eredményeképpen a Facebook hozzárendelheti oldalunk látogatását az Ön felhasználói fiókjához. Ezt az információt mi felhasználhatjuk a Facebook hirdetések megjelenítéséhez. Felhívjuk a figyelmét arra, hogy az oldal szolgáltatójaként nem ismerjük a továbbított adatok tartalmát, illetve nem vagyunk tudatában annak, hogy azokat a Facebook mire használja fel.
A Facebook adatvédelmi szabályaival kapcsolatosan bővebben az alábbiakban olvashat: https://www.facebook.com/about/privacy
Abban az esetben, ha Ön nem járul hozzá a Custom Audience részéről történő adatgyűjtéshez, bármikor kikapcsolatja azt ide kattintva.

11. Hírlevél
Lehetősége van, hogy honlapunkon keresztül feliratkozzon hírlevelünkre. Ehhez szükségünk van az e-mail címére és a nyilatkozatára, hogy elfogadja a hírlevél fogadását. Amint feliratkozott a hírlevélre, a regisztráció megerősítéséhez Önnek egy visszaigazoló e-mailt küldünk a megerősítő linkkel együtt.
A hírlevélre való feliratkozáskor megadásra kerülő személyes adatok kizárólag a hírlevélnek, a feliratkozó e-mail címére történő küldése céljából kerül sor.
A továbbiakban a hírlevélre feliratkozó egy e-mailen keresztül tájékoztatásban részesül, ha a hírlevélre vonatkozó regisztrációja sikeres volt, vagy ha a hírlevelet küldő esetében változás történik, vagy a technikai adottságok módosulnak. A hírlevél üzemeltetője által nem kerülnek továbbításra személyes adatokat érintő információk harmadik fél részére. A hírlevélről az érintett feliratkozó személy bármikor leiratkozhat. Az a hozzájárulása, amelyet a hírlevél küldéséhez , és személyes adatainak tárolásához részünkre megadott, bármikor visszavonható. A hozzájárulásának visszavonásahoz valamennyi hírlevelünkben talál erre szolgáló linket.

12. Hírlevél-tracking
Az e-mail üzenetek küldéséhez és azok kiértékeléséhez (mint például hírlevélre vagy vevőkre vonatkozó információk) az „eyepin” nevű szoftvert használjuk. A hírlevelek úgynevezett követőkódot (Zählpixel/Trackingpixel) tartalmaznak. Ez a követőkód egy egészen kicsi grafika, amelyek olyan e-mail üzenetekbe kerülnek elhelyezésre, amelyek HTML stílusban küldenek el, annak érdekében, hogy technikai információkat is gyűjtsenek. Ezek által kiértékelhetők az online-marketing kampányok során elküldött e-mailek sikeres és sikertelen kézbesítései. A beágyazott követőkódokkal (Zählpixel/Trackingpixel) tudjuk megfigyelni, hogy vajon egy adott illető az üzenetet megnyitotta-e, és ha igen, mikor. A hírlevelekben elhelyezett követőkódokkal lekérhetők a hírlevélben található linkek, a címzettek által történt megnyitásának pillanatai.

Ezek, a hírlevelekben elhelyezett követőkódok, és az ezekből kinyert személyes adatok általunk kerülnek elmentésre és kiértékelésre, annak érdekében, hogy a hírlevelek kiküldését optimalizálhassuk, és hogy a jövőben a hírleveleink tartalmát még inkább az egyénre szabva tudjuk összeállítani. Ezek a személyes adatok harmadik fél részére nem kerülnek továbbításra. Az érintett személyek bármikor jogosultak, az általuk, a dupla e-mail megerősítéses (double-opt-in) felületen keresztül, megadott személyes adatokhoz való hozzáférést, a hírlevél lemondásával visszavonni. A visszavonást követően semmilyen adat nem lesz előhívható, az e-mail címe egy tiltólistára kerül, a hírlevelek jövőben történő küldésének megakdályozása végett, illetve, hogy lemondása dokumentálásra kerüljön.
Az „eyepin” szoftverről bővebben az alábbi felületen olvashat: https://support.eyepin.com/hc/de

13. Youtube – beágyazása és felhasználása
Ez a honlap a YouTube általi elemeket alkalmaz. A YouTube egy olyan internetes videóportál, ahová a videókat készítők szabadon feltölthetik a videóklipeket, és azokat a felhasználók ingyenesen megtekinthetik, értékelhetik és kommentálhatják. A YouTube lehetővé teszi a videók valamennyi formátumban történő publikálását, ezáltal teljes filmek és televíziós műsorok, zenei videók, filmelőzetesek vagy a felhasználók saját maguk által készített videóik az internetes felületen megtekinthetők.
A Youtube üzemeltetője a YouTube, LLC, 901 Cherry Ave., San Bruno, CA 94066, USA. A YouTube, LLC a Google Inc., 1600 Amphitheatre Pkwy, Mountain View, CA 94043-1351, USA egyik leányvállalata.

Minden egyes alkalommal amikor ellátogat valamelyik, beágyazott videókat tartalmazó webhelyünkre, az internetes böngészője automatikusan létrehozza a kapcsolatot az adott hálózat szerverével, a beágyazott YouTube videó megnyílik. A YouTube oldallal kapcsolatban bővebben a következő oldalon olvashat: https://www.youtube.com/intl/hu/yt/about/. Ezekkel a technikai lépésekkel mind a YouTube mind pedig a Google tudomást szerez arról, hogy a honlapunkon keresztül mely aloldalakat tekintett meg a felhasználó.

Amikor a felhasználó a YouTube felületén bejelentkezve megtekint egy olyan aloldalt a honlapunkon, ahol YouTube videó található, a YouTube felismeri a felhasználót. Ezeket az információkat a Youtube és a Google gyűjti és hozzárendeli a YouTube felhasználói profilhoz.

A YouTube és a Google a beágyazott YouTube videókon keresztül információkat gyűjtenek arról, hogy az érintett személy a honlapunkat megtekintette, hogy ha a látogató a honlapunk megtekintésekor be volt-e jelentkezve a YouTube profiljába; ezeket az adatokat a videóra való rákattintástól, megtekintésétől függetlenül gyűjtik. Amennyiben nem szeretné, hogy a rendszer ilyen módon információkat kapcsoljon az Ön felhasználói fiókjához, a honlapunk megtekintése előtt jelentkezzen ki a YouTube fiókjából.

A YouTube által érvényben lévő adatvédelmi szabályok az alábbi oldalon olvashatók: https://www.google.hu/intl/hu/policies/privacy, ugyanitt megtekinthetők a YouTube és Google által gyűjtött személyes adatok felhasználására, feldolgozására és használatára vonatkozó információk is.

14. Megrendelés menete a webáruházban
Néhány, a vevő által a megrendeléskor megadásra kerülő adat mentésre kerül. Méghozzá az alábbiak:

  • Vezetéknév, keresztnév
  • Cím
  • Telefonszám (szabadon megadható)
  • E-mail cím

Valamennyi adat, amely a szállításhoz és a megrendelés feldolgozásához feltétlenül szükséges, harmadik szolgáltató részére továbbításra kerül. Azok az adatok pedig, amelyeket törvényileg nem vagyunk kötelesek tárolni, törlésre kerülnek.

15. PayPal fizetési mód a webáruházban
Ezen a honlapon a PayPal fizetési rendszere került beágyazásra. A PayPal egy online fizetést biztosító szolgáltató. A fizetések feldolgozása egy úgynevezett PayPal számlán keresztül történik, ez lehet magán-, vagy üzleti számla. A PayPal lehetővé teszi a regisztrált felhasználói fiók nélküli fizetés lebonyolítását egy bankkártya használatával. Egy PayPal számlához egy e-mail cím megadása szükséges, így klasszikus értelemben vett számlaszámmal nem rendelkezik a PayPal számla. A PayPal lehetővé teszi az online fizetések indítását és fogadását harmadik fél számára. A PayPal rendszerén keresztüli fizetések, a vásárló tranzakciója teljes mértékben biztonságban van. A PayPal európai részlegének üzemeltetője a PayPal (Europe) S.á.r.l. & Cie. S. C. A., 22-24 Boulevard Royal, 2449 Luxembourg, Luxemburg.

Amennyiben a felhasználó a honlapunk webáruházában a fizetési módozatnál a PayPal-t választja, az érintett adatai automatikusan továbbításra kerülnek a PayPal felé. Ezen fizetési opció kiválasztása esetén az érintett személy hozzájárul ahhoz, hogy a fizetés feldolgozásához szükséges személyes adatai átadásra kerüljenek.

A PayPal felé a következő személyes adatok kerülhetnek továbbításra: vezetéknév, keresztnév, számlázási cím, e-mail cím, IP cím, telefonszám vagy más egyéb, a fizetés feldolgozásához elengedhetetlenül szükséges adat. A vételi szerződés megkötéséhez szintén szükséges ezeknek az adatoknak a kezelése.

Az adatok továbbítása a fizetés feldolgozása és a csalások megelőzése érdekében fontos. Az adatkezelő a PayPal szolgáltatóra átruházza a személyes adatokat, különösképpen abban az esetben, ha az adattovábbításhoz jogos érdeke fűződik.
A PayPal és a feldolgozásért felelős között az adatok kicserélése a körülmények figyelembevételével történik. Ezen adatszolgáltatás célja a személyazonosság és a fizetőképesség ellenőrzése érdekében történik.

A PayPal, ha szükségszerű, a személyes adatokat a leányvállalatok és szolgáltatók, vagy alvállalkozók részére továbbíthatja a szerződéses kötelezettségek teljesítésének érdekében.

Az illetékes személyeknek lehetőségükben áll, hogy a PayPal felé nyújtott hozzájárulását a személyes adatok kezeléséhez bármikor visszavonja. A visszavonás joga nem érvényesíthető azokra a személyes adatokra, amelyek a szerződéses kifizetések fedolgozásakor kell felhasználni, feldolgozni vagy továbbítani.

A PayPal érvényben lévő adatvédelmi rendelete részletesebben a következő oldalon olvasható: https://www.paypal.com/hu/webapps/mpp/ua/privacy-full

16. Adatfeldolgozás jogalapja
Vállalkozásunk számára a GDPR 6. cikk I. bekedésének a) pontja nyújt jogi alapot az adatok feldolgozás során, amikor beleegyezést kérünk egy meghatározott feldolgozási cél érdekében.
Abban az esetben, ha az érintett szerződő fél személyes adatainak a feldolgozása egy szerződés teljesülése érdekében történik, ilyen eset fordulhat elő például egy termék kiszállítása során vagy egyéb szolgáltatás, ellenszolgáltatás elvégzése esetén, úgy az adatfeldolgozáshoz a GDPR 6. cikk I. bekezdésénének b) pontja nyújt jogalapot. Hasonló érvényes az olyan feldolgozás lefolytatása esetén, amely az előszerződéses intézkedések megvalósításához szükségesek, mint például termékek és szolgáltatások iránti érdeklődések esetén.

Olyan, a cégünkre vonatkozó jogi kötelezettség esetén, ami megköveteli a személyes adatok feldolgozását, mint például adózási kötelességek teljesítése, a feldolgozás a GDPR 6. cikk I. bekezdésének c) pontja alapján történik.

Ritkán előforduló esetekben, amikor az érintett illető személyes adatainak feldolgozása létfontosságú a saját vagy más természetes személy, személyes érdekeinek védelme érdekében. Ilyen eset lehet például, ha a vállalkozásunkat meglátogató személy a helyszínen megsérül, és ebből kifolyólag a nevét, életkorát, egészségbiztosítási adatait, vagy más, létfontosságú információkat az orvosnak, kórháznak vagy más harmadik fél részére kell átadni. Ilyenkor az adatfeldolgozás a GDPR 6. cikk I. bekezdésének d) pontján alapszik.

Végezetül előfordulhatnak olyan adatfeldolgozások is, amelyek a GDPR 6 cikk I. bekezdésének f) pontján alapulnak. Ide sorolhatók azok az esetek, amelyek a fentebb említett jogalapok egyikére sem terjed ki, ha a vállalkozásunk vagy valamely harmadik fél jogos érdeke jogalapot teremthet az adatkezelésre, feltéve hogy az érintett érdekei, alapvető jogai és szabadságai nem élveznek elsőbbséget. Ezekre a rendelkezésekre az Európai Törvényhozás által meghatározottak szerint kerül sor. Az ilyen jogos érdek lehet olyankor, amikor megfelelő kapcsolat áll fenn az érintett és az adatkezelő között, például, amikor az érintett személy az adatkezelő ügyfele GDPR rendelet 47. bekezdés 2. mondata.

17. A jogos érdekek védelme érdekében történő adatkezelés
A személyes adatok feldolgozása a GDPR 6. cikk I. bekezdés f) pontja értelmében történik, a mi jogos érdekünk, hogy az üzleti tevékenységünket munkatársaink és résztulajdonosaink javára végezzük.

18. A személyes adatok tárolásának időtartama
A személyes adatok tárolásának időtartamára vonatkozó rendelkezések a törvényben meghatározottak szerint történik. A határidő lejártát követően a megfelelő adatok rendszeresen törlésre kerülnek, amennyiben azok tárolása a szerződés teljesítéséhez és előkészítéséhez nem szükségszerűek.

19. Törvényi vagy szerződési előírás a személyes adatok rendelkezésre bocsátásához; a szerződés megkötésének szükségessége; az érintett személy kötelezettsége a személyes adatok átadására; a mulasztás lehetséges következményei
Tájékoztatjuk, hogy a személyes adatok átadása részben törvényi előírás (például adózási szabály) végett vagy egyéb szerződéses megállapodás (például nyilatkozat szerződéses kapcsolathoz) miatt történhet. Időnként szükségessé válhat egy szerződés megkötése során, hogy az érintett személy által rendelkezésünkre bocsátott személyes adatai, később kerül általunk feldolgozásra. Az érintett személy például köteles részünkre személyes adatait megadni, amennyiben a vállalkozásunk vele szerződést köt. A személyes adatok átadásának elmulasztása esetén szerződéskötés az érintett felek között nem jöhet létre. Az érintett illető személyes adatainak megadását megelőzően az adott személy részéről szükséges, hogy a kapcsolatot felvegye cégünk egyik alkalmazottjával. Munkatársunk egyénileg tájékoztatja az érintettet, hogy személyes adatainak közlése törvényileg vagy szerződésileg előírtaknak megfelelően szükségszerű, vagy a szerződés megkötéséhez nélkülözhetetlen, hogy vajon a személyes adatok közlésére az illető egyáltalán kötelezett-e, illetőleg milyen következményekkel számolhat a személyes adatainak közlésének megtagadása esetén.

20. Automatizált döntéshozatal megléte
Felelősségteljes vállalkozásként lemondunk az automatizált döntéshozatalról vagy profilalkotásról.

21. Az Ön jogai (az érintett jogai)

a) Visszaigazoláshoz való jog
Valamennyi érintettnek joga van az európai adatvédelmi irányelvek és törvények értelmében, hogy az adatkezelőtől kikérje, vele kapcsolatban milyen személyes adat kerül feldolgozásra. Az illetékes személy ezen visszaigazoláshoz való jogának érvényesítése esetén, lépjen kapcsolatba a feldolgozásért felelős munkatársunkkal.

b) Az információhoz való jog
Valamennyi, a személyes adatainak feldolgozásában érintett személynek joga van az európai adatvédelmi irányelvek és törvények értelmében, hogy a személyes adatainak a feldolgozása érdekében tárolt adatairól információt kérjen és róluk másolatot kapjon. Az érintett személy az európai adatvédelmi irányelvek és törvények értelmében az alábbi, személyét érintő információkról kap felvilágosítást:

  • a feldolgozás célja
  • az érintett személyes adatok kategóriái
  • azon címzettek vagy címzettek kategóriái, akikkel a személyes adatokat közölték vagy közölni fogják, ideértve különösen tekintettel a harmadik országbeli címzetteket, illetve a nemzetközi szervezeteket
  • lehetőségekhez mérten a várható időtartamot, ameddig a személyes adatok tárolása történik, vagy ha ez nem lehetséges, ezen időtartam meghatározásának szempontjai
  • az érintett azon joga, hogy kérelmezheti az adatkezelőtől a rá vonatkozó személyes adatok helyesbítését, törlését vagy kezelésének korlátozását, és tiltakozhat az ilyen személyes adatok kezelése ellen
  • egy felügyeleti szervnél történő panasztételre vonatkozó jog meglétét
  • ha az adatokat nem az érintettől gyűjtötték: a forrásukra vonatkozó valamennyi elérhető információt
  • tájékoztatást kapjon az automatizált döntéshozatal meglétéről, ideértve a profilalkotást is, a GDPR 22. cikk 1. és 4. bekezdése értelmében, valamint – legalább ezekben az esetekben – az alkalmazott logikáról, illetve arra vonatkozóan, hogy az ilyen adatkezelés milyen jelentőséggel bír, és az érintett személyre nézve milyen várható következményekkel jár
  • ha személyes adatainak harmadik országba vagy más nemzetközi szervezet részére történő továbbítására kerül sor, az érintett jogosult arra, hogy tájékoztatást kapjon a továbbításra vonatkozóan a megfelelő garanciákról.

Amennyiben az érintett személy szeretne a tájékoztatás kérésének jogával élni, az adatatok feldolgozásáért felelős vállalkozás alkalmazottja készséggel áll a segítségére.

c) Helyesbítés joga
Valamennyi, a személyes adatok feldolgozásában érintett személynek, az európai törvényalkotók által meghatározottak szerint, jogában áll, hogy kérvényezze az őt érintő helytelen személyes adatok haladéktalan helyesbítését. Továbbá az érintett személynek jogában áll az adatfeldolgozás céljának figyelembevételével, hogy pontatlan személyes adatainak korrigálását kérvényezze – egy részletes magyarázattal együtt.

Amennyiben az érintett személy élne ezen helyesbítési jogával, az adatok feldolgozásáért felelős vállalkozás alkalmazottja készséggel áll a segítségére.

d) A törlés joga (az elfeledtetéshez való jog)
Valamennyi érintett jogosult arra, hogy kérésére az adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül törölje a rá vonatkozó személyes adatokat, az adatkezelő pedig köteles arra, hogy az érintett személyre vonatkozó személyes adatokat indokolatlan késedelem nélkül törölje, ha az alábbi indokok valamelyike fennáll:

  • A személyes adatokra már nincs szükség abból a célból, amelyből azokat gyűjtötték vagy más módon kezelték.
  • Az érintett illető visszavonja a GDPR 6. cikk 1. bekezdésének a) pontja vagy a 9. cikk 2. bekezdésének a) pontjának értelmében az adatkezelés alapját képező hozzájárulását, valamint az adatkezelésnek nincs más jogalapja.
  • Az érintett a GDPR 21. cikk 1. bekezdésének értelmében tiltakozik az adatkezelés ellen, és nincs elsőbbséget élvező jogszerű ok az adatkezelésre, vagy az érintett személy a GDPR 21. cikk 2. bekezdése alapján tiltakozik az adatkezelés ellen.
  • A személyes adatok jogellenesen kerültek feldolgozásra.
  • A személyes adatokat az adatkezelőre alkalmazandó európai uniós vagy tagállami jogban előírt jogi kötelezettség teljesítésének megfelelően kell törölni.
  • A személyes adatok gyűjtésére a GDPR 8. cikk 1. bekezdésében említett, információs társadalommal összefüggő szolgáltatások kínálásával kapcsolatosan került sor.
  • Amennyiben a fentiekben említett feltételek valamelyike fennáll és az érintett személy kérvényezi a novum publishing gmbh által tárolt személyes adatainak törlését, úgy az érintett a novum publishing gmbh adatfeldolgozásért felelős munkatársához fordulhat. A novum publishing gmbh munkatársa gondoskodik arról, hogy a törlési kérvény haladéktalanul teljesüljön.

Abban az esetben, ha a novum pubilshing gmbh, mint adatkezelő nyilvánosságra hozta a személyes adatot, és a GDPR 17. cikk 1. bekezdésének értelmében azt törölni köteles, a novum publishing gmbh a számára elérhető technológia és a megvalósítás költségeinek figyelembevételével megteszi az észszerűen elvárható lépéseket – ideértve technikai intézkedéseket is – annak érdekében, hogy tájékoztassa az adatokat kezelő más adatkezelőket is, miszerint az érintett kérelmezte tőlük a szóban forgó személyes adatokra mutató linkek vagy e személyes adatok másolatának, illetve másodpéldányának törlését, amíg a feldolgozás elvégzettnek nem mondható. A novum publishing gmbh munkatársa egyedi esetként kezelve megteszi a szükséges lépéseket.

e) Az adatkezelés korlátozásához való jog
Valamennyi érintettnek, akinek személyes adatai feldolgozásra kerülnek, az európai adatvédelmi irányelveknek és törvényeknek megfelelően jogában áll, hogy kérésére az adatkezelő korlátozza az adatok kezelését, amennyiben az alábbi feltételek valamelyike teljesül:

  • Az érintett személy vitatja a személyes adatainak a pontosságát, ebben az esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, hogy az adatkezelő ellenőrizze a személyes adatok pontosságát.
  • Az adatkezelés jogellenes, és az érintett személy ellenzi az adatok törlését, és kéri azok felhasználásának korlátozását.
  • Az adatkezelőnek már nincs szüksége a személyes adatokra adatkezelési célból, de az érintett személy igényli azokat a jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez.
  • Az érintett személy a GDPR 21. cikk 1. bekezdésének értelmében tiltakozott az adatkezelés ellen; ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amíg megállapításra nem kerül, hogy az adatkezelő jogos indokai elsőbbséget élveznek-e az érintett jogos indokaival szemben.
  • Amennyiben az adatkezelés a fentiek alapján korlátozás alá esik, és az érintett személy kérvényezi a novum publishing gmbh által tárolt adatok kezelésének korlátozását, jelezheti ilyen irányú kérését a novum publishing gmbh adatfeldolgozásért felelős munkatársának. A novum publishing gmbh munkatársa egyedi esetként kezelve megteszi a szükséges lépéseket.

f) Az adathordozhatósághoz való jog
Az érintett személy az európai adatvédelmi irányelveknek és törvényeknek megfelelően jogosult arra, hogy a rá vonatkozó, általa egy adatkezelő rendelkezésére bocsátott személyes adatokat tagolt, széles körben használt, számítógéppel olvasható formátumban megkapja. Továbbá jogosult arra is, hogy ezeket az adatokat egy másik adatkezelőnek továbbítsa anélkül, hogy ezt akadályozná az az adatkezelő, amelynek a személyes adatokat a rendelkezésére bocsátotta, ha az adatkezelés a GDPR 6. cikk 1. bekezdésének a) pontja vagy a 9. cikk 2. bekezdésének a) pontja szerinti hozzájáruláson, vagy a GDPR 6. cikk 1. bekezdésének b) pontja szerinti szerződésen alapul; és az adatkezelés automatizált módon történik, továbbá nem alkalmazandó abban az esetben, ha az adatkezelés közérdekű vagy az adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítványai gyakorlásának keretében végzett feladat végrehajtásához szükséges.

Továbbá az az érintett személy, aki a GDPR 20. cikk 1. bekezdésének értelmében az adathordozhatósághoz való jogának gyakorlásakor eléri, hogy személyes adatai egyik adatfeldolgozótól a másik adatfeldolgozóhoz átadásra kerüljenek, amennyiben ez technikailag kivitelezhető, és a jog érvényesítése során nem érint hátrányosan mások jogait és szabadságát.

Az adathordozhatósághoz való jog érvényesítése érdekében az érintett személy bármikor segítségért fordulhat a novum publishing gmbh munkatársához.

g) A tiltakozáshoz való jog
Az érintett személy az európai adatvédelmi irányelveknek és törvényeknek megfelelően jogosult arra, hogy a saját helyzetével kapcsolatos okokból bármikor tiltakozzon személyes adatainak a GDPR 6. cikk 1. bekezdésének e) vagy f) pontján alapuló kezelése ellen. Ez vonatkozik az említett rendelkezéseken alapuló profilalkotásra is.

A novum publishing gmbh a személyes adatokat, a tilatkozás esetén, nem kezeli tovább, kivéve, ha az adatkezelő bizonyítja, hogy az adatkezelést olyan kényszerű erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az érintett személy érdekeivel, jogaival és szabadságaival szemben, vagy amelyek jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kapcsolódnak.

Amennyiben a novum publishing gmbh által kezelt személyes adatok közvetlen üzletszerzés érdekében történik, az érintett személy jogosult arra, hogy bármikor tiltakozzon a rá vonatkozó személyes adatok e célból történő kezelése ellen, beleértve a profilalkotást is, amely közvetlen üzletszerzéshez kapcsolódik. Ha az érintett személy tiltakozik a novum publishing gmbh által, a személyes adatok közvetlen üzletszerzés érdekében történő adatkezelése ellen, akkor novum publishing gmbh a személyes adatokat a továbbiakban e célból nem kezeli.

Abban az esetben, ha a személyes adatok kezelésére a GDPR 89. cikk 1. bekezdésének megfelelően tudományos vagy történelmi kutatási célból, esetleg statisztikai célból kerül sor, az érintett személynek jogában áll, hogy a saját helyzetével kapcsolatos okokból tiltakozzon a novum publishing gmbh által, a rá vonatkozó személyes adatainak kezelése ellen, kivéve abban az esetben, ha az adatkezelésre közérdekű okból kifolyólag, feladat végrehajtása érdekében kerül sor.

Az érintett személy a tiltakozáshoz való jogának gyakorlása esetén a novum publishing gmbh munkatársához fordulhat segítségért. Az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások igénybevételéhez kapcsolódóan, valamint a 2002/58/EK irányelvtől eltérve az érintett személy gyakorolhatja a tiltakozáshoz való jogát a műszaki előírásokon alapuló automatizált eszközökkel is.

h) Automatizált döntéshozatal egyedi esetekben, ideértve a profilalkotást
Valamennyi érintett, akinek személyes adatai feldolgozásra kerülnek, az európai adatvédelmi irányelveknek és törvényeknek megfelelően, jogosult arra, hogy ne terjedjen ki rá az olyan, kizárólag automatizált adatkezelésen – beleértve a profilalkotást is – alapuló döntés hatálya, amely rá nézve valamilyen joghatással járna, vagy őt szintúgy jelentős mértékben érintené. Ez nem alkalmazható abban az esetben, ha a döntés (1) az érintett személy és az adatkezelő közötti szerződés megkötése vagy teljesítése érdekében szükségszerű, vagy (2) ha a döntés meghozatalát az adatkezelőre alkalmazandó olyan európai uniós vagy tagállami jog teszi lehetővé, amely az érintett személy jogainak és szabadságainak, valamint jogos érdekeinek védelmét szolgáló megfelelő intézkedéseket is megállapít, vagy (3) az érintett személy kifejezett hozzájárulásán alapul.

Amennyiben a döntés (1) az érintett személy és az adatkezelő közötti szerződés megkötése érdekében szükségszerű vagy (3) az érintett személy kifejezett hozzájárulásán alapszik, a novum publishing gmbh köteles az érintett személy jogainak, szabadságának és jogos érdekeinek védelme érdekében, ide sorolandó az érintett legalább azon jogát, hogy az adatkezelő részéről emberi beavatkozást kérjen, álláspontját kifejezze és a döntéssel szemben kifogást nyújtson be.

Az érintett személy érvényesíteni szeretné az automatizált döntéshozatallal kapcsolatos jogát, a novum publishing gmbh munkatársához fordulhat segítségért.

i) Az adatvédelmi hozzájárulás visszavonásához való jog
Az érintett személy az európai adatvédelmi irányelveknek és törvényeknek megfelelően jogosult arra, hogy beleegyezését, a személyes adatainak feldolgozásához, bármikor visszavonja.

Szeretné személyes adatainak feldolgozásához való hozzájárulását visszavonni, a novum publishing gmbh munkatársaihoz bármikor segítségért fordulhat.

Elérhetőségünk:

novum publishing
Budapest EMKE
1072 Budapest
Rákóczi út 42.
Telefon: +36 1 327 42 88
E-mail: kiado@novumpublishing.hu
Honlap: www.novumpublishing.hu

Amennyiben úgy ítéli, hogy személyes adatainak kezelésével, vagy az adatkezeléssel összefüggésben megillető jogok gyakorlásával kapcsolatosan jogsérelem következett be, panasszal élhet az illetékes felügyeleti hatóságnál.

Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság
1125 Budapest
Szilágyi Erzsébet fasor 22/c.
Telefon: +36 1 391 14 00
E-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu
Honlap: https://naih.hu/

Esetleges jogi vita esetén a vállalkozásunk német nyelvű szövege az irányadó.