Mutasd 1 -ig 6 -tól összesen 3421 Kritikák

Oldal 1

Oldal 2

Oldal 3

Oldal 4

tovább >

18.12.2014Könyvajánló - Drog

Rekreátor Magazin

A regény főszereplője hamar kedves lesz az olvasó számára, hiszen Ana nagyon magányos, szülei gyakran vannak távol, és egyedül dadus az, aki gondoskodik róla. Megsajnáljuk a kamasz lányt, akit hiába vesz körül gazdagság, ő nagyon boldogtalan.

Ekkor lép életébe az első szerelem... Ez nagyon szép lehetne, hogyha nem éppen egy veszélyes ember az érzelem tárgya. Lionel az alvilág egy érdekes figurája, aki nem mellékesen drogos is... A szerelem azonban nem ismer határokat, Ana fenntartás nélkül szereti őt és furcsa helyekre követi meggondolatlanul. Lionel nem él vissza a helyzettel, sőt kifejezetten óvja Anát önmagától és környezetétől.
Mi lehet a vége egy ilyen veszedelmes kapcsolatnak? Boldog lehet-e az ábrándozó kamaszlány ezzel a fiúval? Le kell-e mondania Lionelről?
Hogy minderre a sok kérdésre az Olvasó is választ kapjon, el kell olvasnia ezt a vaskos kötetet (ahogyan én is elolvastam).
Nagyon fordulatos, tanulságos, érett munka. Az ember el sem hinné, hogy egy fiatal lány írta, aki még maga is csak nem régen lépett ki a kamasz korból.
Ajánlom mindazoknak ezt a remek olvasmányt, akik szeretik az izgalmas regényeket, és érdekli őket két világ ellentéte, kíváncsiak arra, hogy ki lehet-e szabadulni a drog fogságából.
A nagyszerű könyv E-könyv formájában is elérhető.

Néhány sor a könyv írójáról, akinek a nevét érdemes megjegyeznünk, mert bizonyára hallani fogunk még róla. 
Klebniczki Barbara 1992. április 30-án látta meg a napvilágot a Nógrád megyei Balassagyarmaton, ahol azóta is él szüleivel. 
Tanulmányait testnevelés szakon kezdte szülővárosában, édesanyja is itt tanít.
 Óvodás kora óta szereti a verseket és meséket. Már ekkor kitalált történeteivel szórakoztatta társait és nevelőit. Kisiskolásként már hosszabb meséket is írt. Az írás mellett a sport volt, ami kiteljesítette életét. Nyolc éven át versenyszerűen karatézott, számos díjjal büszkélkedhet. 
Tízévesen került a Balassi Bálint Gimnázium nyolcosztályos tagozatára, ahol 2011-ben érettségizett. Eddigi pályafutása csúcspontja a 2007-es, Duna TV által meghirdetett forgatókönyvíró pályázat elnyerése. 2008-ban a Finishben című kisfilmje képviselte Magyarországot az olaszországi Ciak Junior Gyermekfilm Fesztiválon, ahol UNESCO-Fellini különdíjas lett. Barbit az írás mellett ekkor érintette meg a filmezés szele. Legfőbb szenvedélye azonban továbbra is a betűk világa maradt.
 
rekreator.hu/konyvajanlo-klebniczki-barbara-drog/

19.11.2014Recenzió - Kello.hu

www.kello.hu

A vékony kötetben olvasható négy elbeszélés a hit erejét hirdeti. Az első írás (Röviden magamról) a szerző önéletrajza, mely arról szól, miként vívta harcát egy hitéért, meggyőződéséért bátran kiálló értelmiségi a szocialista érában, miként gáncsolták, akadályozták egyetemi felvételijét, szakmai pályafutását irigyei, és milyen emberi gesztusok lendítették tovább pályafutását. De még inkább arról ír, milyen erőt merített a neki többször megjelenő fénylő nőalak szavaiból. Az Anna-hegyi töredék lírai párbeszéd a Kőarcú Lány és a szerző közt, míg A prófétanő halála a 19. századi iráni babista felkelésről szól, középpontban a hazájáért és hitéért küzdő szent életű prófétanő, Zarrin Tadzs mártíromságával, a Lángoló Torony pedig a World Trade Center elleni merényletnek állít emléket egy házaspár tragikus sorsán keresztül. A tanulságos, jó stílusban megírt, a jó és rossz küzdelmét sarkított jellemek révén bemutató műveket átszellemültség, hit, pátosz hatja át. A vallásos, elmélyülésre hajlamos olvasóknak ajánlható kötet.

12.08.2014Könyvajánló: Gazdálkodj okosan, takarékosan!

Rekreátor Magazin

A könyv címét látva a legtöbb hölgy felkapja a fejét, hiszen mindannyian szeretnénk okosan, takarékosan gazdálkodni. A jó megoldásokat ezúttal az édesanyáktól és nagymamáktól szerzett tapasztalatok kínálják, de a szerző szaktudása legalább ennyire értékes, hiszen Bacsó Mária kémia-fizika szakos diplomával segíti az eligazodást.

A kötetben helyet kap a környezetvédelem, az egészségápolás, háztartási tippek, tisztítás, sütés-főzés és különböző tanácsok témaköre. Természetesen az egyes témákon belül kitér a sok-sok részletre, amelyet azonnal használhatunk.

Sorra veszi a háztartási gépek gazdaságos működtetését, sőt a háztartási eszközök kiválasztásában is segítséget nyújt. Ez főleg azok számára hasznos, akik éppen most tervezik otthonuk berendezését.

Egyértelmű, hogy ez a könyv főleg hölgyek számára íródott, így haszonnal forgathatjuk akkor is, amikor a szépségápolással kapcsolatos kérdésekre szeretnénk választ kapni.

Sorolhatnám a jobbnál jobb ötleteket, tippeket, de akkor ide citálhatnám mind a 176 oldalnyi írást, pedig nem az a célom, hogy lemásoljam a könyvet, sokkal inkább azt szeretném, ha minél többen megvásárolnák ezt a kitűnő alkotást, amely egyetlen hölgy könyvespolcáról sem hiányozhat.

Olvashatjuk folyamatosan, mint egy érdekes regényt, de felnyithatjuk egy-egy olyan témánál is, amelyik éppen felkeltette kíváncsiságunkat. Mindenképpen hasznos, sőt megunhatatlan olvasmányunk lesz, amely szinte kézikönyvként épül mindennapjainkba.

Ajánlom ezt a könyvet minden hölgynek, hiszen tini-kortól kezdve a dédnagymamákig mindenki talál benne hasznos ötleteket.

rekreator.hu/konyvajanlo-bacso-maria-gazdalkodj-okosan-takarekosan/

Bakker, anya lettem!

26.07.2014Bakker, tényleg ilyen az anyaság!

Blikk

Budapest - Fényárban úszik a szoba, ahogyan a reggeli nap első sugarai beragyogják az illatozó babaszobát.

Kora este óta békésen szuszogó csecsemőnk mosollyal az arcán ébred, és békésen gőgicsél, amíg mi elkortyoljuk reggeli kávénkat. Bűbájos gyermekünkkel együtt megyünk friss biozöldségekért a piacra, melyekből egészséges ebédet készítünk, majd este szexi, csipkés hálóingben várjuk haza szerető férjünket.

Na, ez az, ami biztosan nem fog történni, ha gyermekünk születik. Hiába állítanak ugyanis bármi mást, az anyaság stresszes, fárasztó, és egészen más, mint amiről egyedülálló nőként álmodoztunk, barátnőink tökéletes gyermekeinek Facebook-fotóit bámulva.

Arról vajon miért nem írnak a szupermamik, milyen az, amikor a terhesség kilencedik hónapjában már állni sincs erőnk, amikor pár hónapos babánk már órák óta nem hagyja abba a sírást, amikor kétségbeesetten próbáljuk elérni az orvosi ügyeletet, mert nem tudjuk, mitől fáj a hasa, este pedig örülünk, ha kinyútt melegítőnkben két szoptatás után végre néhány órára bezuhanhatunk az ágyba, és az is fáj, ha kedvesünk véletlenül a mellünkhöz ér?

A szerző beavat a titokba
Leitner Olga (33) pontosan erre gondolt, amikor két szoptatás között humoros, mégis elgondolkodtató történeteket vetett papírra saját élményeiről. Így született meg a Bakker, anya lettem! című könyv, amely szókimondó, humoros, és kendőzetlenül mutatja be a valóságot. A valóságot, mely nemcsak a békésen gügyögő kisdedekről, hanem az átvirrasztott éjszakákról, a kezdő anyukák bénázásairól és egyáltalán mindarról szól, amire nem készítenek fel a barátnőink. Egyszóval arról, hogy egy gyerek születésével szinte semmi sem marad ugyanolyan, mint azelőtt.

Viszont – hogy a szerző szavaival éljünk – helyébe lép valami új, valami felfoghatatlan, valami olyan dolog, ami által valóban teljes lesz az addig – tévesen – teljesnek hitt életünk. Kapunk valakit, akiért szó szerint fontos lesz élni, aki többet ér mindennél és mindenkinél, ha beleőszülünk, akkor is, és akinek köszönhetően az egész lényünk, a célunk, a földi lét új értelmet nyer, s akinek, ha felnő, megköszönhetjük: „Igazi embert faragott belőlünk."

www.blikk.hu/blikk_eletmod/bakker-tenyleg-ilyen-az-anyasag-2271387

Bakker, anya lettem!

24.07.2014Interjú Leitner Olgával

www.babamama.hu

Mit kell tudni Rólad, ki az a Leitner Olga a hétköznapokban?
Egy átlagos nő, anya, feleség. Hétköznapi örömökkel, gondokkal, kérdésekkel és kételyekkel, akinek az a célja, hogy egyetlen életét boldogan élje. A szürke hétköznapok nálam sincsenek másképp, mint a többi nőnél, édesanyánál. Munka, mosás, főzés, gyerekkel játék, veszekedés, sírás, bújás. Közös, esti tévézés, reggeli csetepaték a készülődés körül és hétvégi kikapcsolódás a barátokkal, családdal. Egyszóval: semmi extra, de tényleg.

Miért érezted úgy, hogy könyvet kell írnod? Mi az, ami inspirált? Kik támogattak?
Nem könyvnek indult, noha mindig is akartam könyvet írni, valahogy benne ez a levegőben. Egy babás havilapnak kezdtem cikkeket írni, miután megszületett a kölyök. (Most 3,5 éves.) Baromira jó érzés volt kiadni magamból a dolgokat, a problémákat, az örömöket, hiszen első gyerek lévén annyi minden újjal kellett megküzdenem nekem is, hogy inkább az írást választottam, mint a pszichológust. Mindenki próbálja elképzelni, hogy milyen lesz az élet a babával, millió könyvet, újságot elolvasunk előtte, majd közben is, aztán rájövünk, hogy erre az egészre nem lehet felkészülni. Szerencsés helyzetben vagyok, mert mindig támogatott a családom, a férjemmel az élen. Bár, hogy őszinte legyek, én vagyok olyan makacs és önfejű, hogy ha lehurrogták volna a könyv kiadásával kapcsolatos ötletemet, akkor is megcsináltam volna. Ilyen vagyok.

Kiknek szól a Bakker, anya lettem? Miért épp ez lett a címe?
Nem akartam szokványos címet adni a könyvnek, olyat szerettem volna, ami némiképp „megbotránkoztatja” az embereket, amire felkapja mindenki a fejét, hogy „Micsodaaa?!” Személy szerint – bevallom – én még ettől is kicsit „durvább” címet adtam volna neki, de lebeszéltek róla. A lényeg a meghökkentésen van. Hiszen maga a könyv is sokak számára zavarba ejtő lehet: sok a tabu téma benne, sok olyan élethelyzetet és érzést taglalok, amelyek mindenkiben felmerülnek, de nem beszélünk róluk. Struccpolitika. És nekem ebből lett elegem. Éppen ezért a könyv nem minden anyának szól. Csakis azok vegyék a kezükbe, akiknek van humorérzéke, akiknek fontos, hogy jól érezzék magukat a bőrükben és, akik nem szűntek meg nőnek is lenni a gyerek születése után. A „nagybetűs” anyák olvassanak inkább mást, mert csak kiborulnak rajta, hogy milyen anya vagyok én. Ne stresszeljék magukat feleslegesen.

Hogyan jellemeznéd a könyved? Mi az, ami különlegessé teszi?
Hallottunk már olyan könyvről, ami azt ecseteli, hogy hányszor és miként fogunk kiborulni, ha anyák leszünk? Leírta már valaki, hogy hogyan teszi próbára a házasságot a családalapítás? Nem. Ezért más, mint a többi. Nem a habos-babos, nyálas, cukormázas, „megtaláltaméletemértelmétmertanyalettem” típusú könyv ez. Őszinte és szókimondó. S noha nekem is a gyerekem a legfontosabb az életemben, nem rejtem véka alá azt sem, amikor legszívesebben kihajítanám az ablakon.

Mennyiben változott meg az életed, amióta édesanya lettél és megjelent a könyved?
Még többen utálnak és még több barátom van. Az utálatot is szeretem, mert az az én olvasatomban azt jelenti, hogy valamit jól csinálsz. Eközben pedig több olvasóval, illetve a munkák során megismert emberekkel olyan barátságok alakultak ki, amelyeket egyértelműen a könyvnek köszönhetek. Sok, értékes, általam nagyra tartott szakembert is megismerhettem és ezért is rendkívül hálás vagyok a sorsnak. Ami pedig az anyaságot illeti: azt hiszem, egy gyerek születése felér legalább ezer önismereti tréninggel. Hihetetlen, mennyit fejlődik, tanul, okul, tapasztal az ember. Soha ennyit nem tanultam a világról, a környezetemről és magamról, mint ezalatt a 3 és fél év alatt. S mindezt egy pár kilós mini ember tanítja... Hihetetlen.

Ha egyetlen mondatban kellene tanácsod adnod egy kismamának az anyasággal kapcsolatban, mit üzennél neki?
Azt, hogy próbáljon meg az ösztöneire hallgatni, csak azt nézze, hogy a gyereknek és önmagának mi a jó, mindezt őszinteséggel, önbizalommal, lazasággal és kellő humorral megspékelve. És akkor minden szuper lesz!

www.babamama.hu/cikk/1110-bakker-anya-lettem-interju-leitner-olgaval

Bakker, anya lettem!

17.07.2014Könyvajánló - Bakker, anya lettem!

Elomagazin

A gyerekem már szinte felnőtt, de a könyvet nem tudtam letenni. Egyszerre minden visszajött: az éjszakai bőgések, a mackónadrágos babakocsis séták, és a máig aktuális kérdés: miért nincs ezen a gyereken valami kijelző, mi a fene baja van?

Már akkor tudtam, hogy ebből egy nagyon jó könyv lesz, amikor még csak facebook posztokban volt jelen. (Lopkodom is rendesen a pszichológus szakmai oldalamra a kiírásokat, itt kérek érte elnézést.) Aztán amikor végre megjelent és elolvastam, tényleg feltolult az összes emlék, az első gyerekes anyuka minden nyűgje, baja, és természetesen öröme. Annak idején jól jött volna, akkor nem kellett volna elküldenem a bánatos bús büdös fenébe Dr. Spockot hetente kétszer...

Mert az elsőgyerekes anyuka tényleg nyakig ül a szószban. Azt mondják neki az ismerősök (idióta mázlista, vagy hazudós klikk), hogy á, a gyerek az első hónapokban csak eszik és alszik, nincs vele sok gond! És amikor pont ezt a kettőt nem csinálja, és még egy led sem világít rajta, hogy éppen miért sír, vagy miért nem eszik, akkor aztán jönnek az okos könyvek. Hogy ezt kell csinálni vele. Ja, nem , pont az ellenkezőjét. Vedd fel. Fel ne vedd. Engedd meg neki. Meg ne engedd, az Isten szerelmére! Nem beszélve arról, hogy valami érthetetlen módon mindenki annyira profi a gyereknevelésben, hogy az elképesztő. Elnéző mosollyal adják az ostobábbnál ostobább tanácsokat, csak egyet nem mond senki: hogy hallgass a megérzéseidre, és próbáld meg sokkal lazábban kezelni a dolgot. Mit nem adtam volna akkoriban ezért a könyvért! (Lett volna időm olvasni is, mert a gyerekem minden éjjel kb. 40-szer ébredt fel, aludni nem volt érdemes...)

Az a legjobb benne, hogy miközben betegre röhögi magát az ember, tényleg kap hasznos tanácsokat is. Lehet, hogy az nála nem jön be, de maga az érzés, hogy nem a szigorú (ámde többnyire igazságtalan) védőnéni, vagy a futószalagos módszerrel működő gyerekorvos adja, vagy a komoly tudományos magyarázatoktól hemzsegő gyermeknevelési enciklopédia, (amiből ha a fejedre esik egy példány, már nincs gondod, mit csinálsz, mert agyonüt), hanem egy hús-vér anya. Mert azért lássuk be, – tisztelegve nyilván a tudománynak is -, hogy a legjobb tanácsokat a barátnők adják, akik a harmadik gyereknél már csuklóból döntenek a rázós helyzetekben, meg a mamák, akiknek a régi praktikái aranyat érnek. A többi a szeretet dolga. Ez a könyv bebizonyítja, amit egyetlen első gyerekes anyuka sem hisz el: igen, alkalmas vagy rá, igen, nyugi van, ez a többiekkel is pont így van, maximum nem vallják be...

A legjobban az anyatípusok tetszettek, nyilván ezek is az emlékek miatt. Felidéződtek a Magyar Anyák a játszótéren, akik hopp, egy pillanat alatt megszültek (nekem egyik rémálmomban se jöjjön elő az élmény), átszellemült Madonna-mosollyal az arcukon élték át a terhességet (basszus, ennek nem dagad fel a lába sosem és nem hány sugárban?), és meg se nyikkant a gyerekekük, legfeljebb édesen gügyögött (hehe, akkor mik azok a karikák a szemed alatt, aranyom?).

A gyereknevelési alapbibliák mellett simán kötelezővé tenném Leitner Olga könyvét. Nekem annak idején rengeteget segített volna. Egy anya legszebb, de legtanácstalanabb korszaka az első gyerek születése és az a bizonyos első év. Persze ez később sem múlik el, hacsak nem szülünk még egy szekérderéknyit, és a másodiktól kezdve rutinból csináljuk a dolgot. De az eleje, lássuk be, minden szépsége ellenére pokoli nehéz. Egy egész éjszakányi nyugodt alvást adtam volna érte annak idején. Ugye ezt mindenki érti, hogy akkor mennyit ér?

Borsos-Kőszegi Erika

www.elomagazin.com/2014/07/konyvajanlo-leitner-olga-bakker-anya-lettem/

Mutasd 1 -ig 6 -tól összesen 3421 Kritikák

Oldal 1

Oldal 2

Oldal 3

Oldal 4

tovább >